zondag 18 maart 2018

Groenmoes markt 18 maart 2018

Vandaag voor het eerst naar de Groenmoesmarkt geweest, in Boekel; een jaarlijkse markt voor natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel met dit keer 90 standhouders. Dit was de 6e keer dat deze markt wordt georganiseerd. En ik ga hier vaker naar toe.

Ik kocht er:
2x vaste lathyrus (10 witte en 10 rose zaadjes), bij de lathyrus-vereniging. Deze ruiken niet, maar het zijn vaste planten. NB: bloeit pas in het 2e jaar. Vermeerdering via zaad. Kan goed tegen vorst, zelfs -20 oC. Leuk om langs het hek te zetten in volkstuin

Blauwe bes, Ozark blue ? Oogst in augustus, dikke bes (maar weet de naam niet zeker meer)

2x paarse asperge (Purple passion oid: iets zachter van smaak dan groene asperge) van https://www.aspergeplantjes.nl/ en 1x rabarber


1x Yacon stekje: uit te planten na ijsheiligen (uit site: eerste resultaten tonen aan dat de Yacon vrij gemakkelijk te verbouwen is, het stelt geen bijzondere eisen aan klimaat of grond en het is een mooie plant met vele gebruiksmogelijkheden. Ideaal ook voor de kleine tuinliefhebber.
De knollen kunnen eenvoudig in grond (zandbak) bewaard blijven en daardoor kan een oogst van bijvoorbeeld october wel tot april-mei als consumptie dienen. zie verder: http://www.yacon-gezond.nl/site/

2x gladde Chayote
http://www.groengennep.nl/Tuin-tips/stekelige-cayoteDe chayote is alleen uit zijn eigen vrucht te telen. Je kunt niet alleen de pit gebruiken. Oogst zo laat mogelijk in de herfst de vruchten. Laat ze koel liggen. Haal in december weer tevoorschijn en leg hem op zijn platte kant. Wacht tot er een aardige uitloper aan zit en stop dan de chayote in een pot met aarde, nog steeds plat liggend. Zorg daarbij dat de vrucht half boven de grond uitsteekt. De chayote kan niet tegen vorst, dus wacht tot eind mei voor je hem uitplant bij een stevig hekwerk. Ook bij het uitplanten blijft hij half boven de grond.
De hele zomer groeit hij alleen maar en pas in de herfst komen de vruchten. Het lijkt dan alsof je te laat bent, maar de vruchtvorming neemt een aardige spurt. Bij een nazomer waarbij de vorst lang wegblijft, kun je 20-25 kilo oogsten. Houd minimaal 2 van de grootste vruchten achter, eentje om verder mee te kweken en eentje als reserve als er iets mis gaat met de eerste. Heb je de reserve niet nodig, dan kun je hem weggeven.
De plant is meerjarig, dus je kunt in plaats van, of naast, de vrucht ook de plant zelf over houden.

https://www.vreeken.nl/060405-chayote-smoothy


2 zakjes aardappels: Bockhorn en Tiamo
Niet gekocht, leek me wel leuk: Chinese Chesnut (notenboom). Misschien over een jaar als ik de Japanse duizendknoop in mijn volkstuin de baas ben.

Handig om de weckelastiekjes te gebruiken bij kiemgroentes; tevens handige aanwijzingen meegenomen van De Peuleschil


Ik nam een proefzakje mee van Greensandhttp://www.greensand.nl/
Uit de site: De bi-carbonaten (kalk) gaan verzuring van de grond tegen. De pH gaat omhoog en wordt gestabiliseerd. 140 gram greenSand heeft dezelfde werking als 200 gram calcium: 1 kg greenSand heeft dezelfde werking als 1,43 kg kalk.
greenSand vult geleidelijk magnesium aan. Magnesium is een van de belangrijkste hoofdvoedingsstoffen voor planten. Het is essentieel voor de vorming van chlorofyl dat zorgt voor de groene kleur en de groei. Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd en zorgt dat het proces van fotosynthese goed kan verlopen, waarbij licht en koolstof omgezet worden in voedingsstoffen.

Handig voor mijn achtertuin op het noorden, waar ik last heb van mos tussen de stenen. Greensand zorgt voor hogere pH, mos zou het daar niet goed op doen. Ook goed voor de druif op het zuiden. Te bestellen in zak van 20 l. voor 6,75. Eerst maar eens dat proefzakje proberen.

Bij de Zaderij: zaadvaste rassen: wortel, Amsterdamse bak 2 gekocht: vroege bospeen.

1 rol zware bio-crepe bij https://www.bio-crepe.com/ Edu-Bio-Crepe WS85 tuinmulchpapier is geschikt voor het telen van bijna alle groenten, denk hierbij aan sla, aardbeien, augurken, pompoenen, kool, kruiden etc. Edu-Bio-Crepe WS85 mulchpapier wordt van bruin, ongebleekt, kraftpapier van Europese oorsprong geproduceerd. Opdat Edu-Bio-Crepe WS85 tijdens de plantgroei ademend en waterdoorlatend blijft is Edu-Bio-Crepe WS85 voorzien van een zelf ontwikkelde microperforatie. Edu-Bio-Crepe WS85 is 100% composteerbaar en kan na de oogst gezamenlijk met de plantresten worden omgespit. Vanzelfsprekend is Edu-Bio-Crepe WS85 volkomen (ph) neutraal en komposteert het binnen enkele maanden.
Edu-Bio-Crepe WS85 mulchpapier is verkrijgbaar in handzame rollen van 140 cm x 10 meter ( gevouwen tot rollen van 70 cm x 10 meter), 125 cm x 15 meter en 90 cm x 15 meter speciaal geschikt voor de volkstuinders.

Hoe Edu-Bio-Crepe WS85 te gebruiken?
Edu-Bio-Crepe WS85 tuinmulchpapier over het onkruidvrije en luchtige bed uitrollen, tijdens droge periode de grond eerst bevochtigen
De randen van Edu-Bio-Crepe WS5 dienen in gegraven te worden of met aarde, houten latten of ijzeren profielen te worden verzwaard opdat de wind Bio Crepe niet kan oplichten
Afhankelijk van de plantafstand met een scherp mes kruissleuven maken in het Edu-Bio-Crepe
De planten in de kruissleuven planten
Na de oogst kan Edu-Bio-Crepe WS85 worden ondergespit of als oud papier worden afgevoerd
Edu-Bio-Crepe WS85 komposteert na onderspitten binnen enkele maanden volledig


Bij Tuingereedschap: een Felco slijpsteentje
Goede uitleg over hoe je met en diamanten steentje de snijdende kant van je snoeimes slijpt: en van deze kant alleen de binnenkant, met een draaiende beweging. Een paar keer is genoeg.

demonstratie gefilmd
officieel filmpje met diamant slijpsteentje als hierboven; iets andere uitleg
https://www.detuinheeren.nl/SLIJP-EN-ONDERHOUDSMATERIAAL-VOOR-TUINGEREEDSCHAP

Slijpen van ook andere snoeischaren, en heggescharen

Je kan dit ook gebruiken voor keukenmessen; na slijpen kan je het mes scherp blijven houden met een aanzetstaal: zie https://www.youtube.com/watch?v=W1Uy9oNQqn0

Dulse vlokken: zeewier: geproefd en echt lekker (3x 100 gr voor €10): Dulse is een rood wier en heeft daardoor een prachtige kleur. Voeg het toe aan al uw gerechten: vis, salade, rijst, ei, soepen en sauzen. (aan eind van de bereiding toevoegen). Kort gebakken in wat olie krijgt het een bacon achtige smaak. Arm aan natrium, rijk aan kleur en smaak!
Ingredienten: 100%gedroogd zeewier* (Palmaria palmate); * van biologische oorsprong.

Mooie natuurtuin in Goirle, te bezichtigen: hier kocht ik een zakje oost indische kers.


Niet gekocht, leuk om te zien: